steigerWij keuren de navolgende arbeidsmiddelen:

– Electrische arbeidsmiddelen NEN 3140
– Rolsteigers NEN 2484
– Laders en trappen
– Magazijnstellingen
– Hijs, hef en valbeveiligingen

Arbeidsmiddelen

Arbeidsmiddelen zijn gereedschappen, machines en instalaties die worden gebruikt bij het verrichten van werk. Enkele voorbeelden zijn; handgereedschappen, klimmaterialen, hijsmiddelen en transportmiddelen. Goede arbeidsmiddelen maken het werk gemakkelijker en verlagen bij goed gebruik de belasting van het lichaam.

Keuring arbeidsmiddelen

Arbeidsmiddelen zoals gereedschappen, machines en instalaties mogen op de werkplek geen gevaar opleveren voor uw werknemers. Daarom moet u deze arbeidsmiddelen (laten) keuren. Voor iedere werkgever is het keuren van elektrische arbeidsmiddelen een wettelijke verplichting. De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om “veilige arbeidsmiddelen” beschikbaar te stellen aan de werknemer. De Arbowet stelt dat de werkgever verantwoordelijk is voor derden zoals uitzendkrachten en onderaannemers. Als er personeel ingehuurd wordt, dan heeft de werkgever over deze mensen dezelfde zorgplicht voor veiligheid en gezondheid als voor het eigen personeel.

Als éénmanszaak, zelfstandige, of ZZP’er bent u in principe niet verplicht uw elektrische arbeidsmiddelen te laten keuren. Voorwaarde hierbij is dat alleen u en niemand anders de elektrische arbeidsmiddelen mag bedienen!! Het keuren van de arbeidsmiddelen is overigens wel aan te raden aangezien sommige opdrachtgevers eisen dat uw materieel volgens de NEN 3140 goedgekeurd is.